Hvordan tager man på

Baggrund
De fleste mennesker i dag har først og fremmest problemer med at holde vægten nede, men for andre er det et reelt og lige så alvorligt og generende problem at holde vægten oppe og tage på.

 

Hvad er problemerne ved undervægt?

Hvis vægten er for lav er det et symptom på en eller anden form for underernæring, dette kan skyldes enten at der ikke indtages føde nok, at kroppen ikke optager føden effektivt eller at kroppen simpelthen kører i for højt et gear, således at den føde som indtages simpelthen forbrændes for hurtigt.
Nogle mennesker vil være misundelige på dem som har problemer med at holde vægten oppe, at de kan spise flødekager og store bøffer uden at tage på, men de symptomer som opstår i kroppen er ikke til at spøge med.
Underernæringstilstande kan ses på huden som ofte vil blive bleg og glansløs, på håret som vil blive tørt og livløst, på øjnene som vil være trætte og eventuelt blodskudte. De indre organer vil også påvirkes i negativ retning hvis de ikke får næring nok, ligesom muskler og led vil svækkes og det samme gælder for hjernen, det centrale nervesystem, det perifere nervesystem (der samarbejder med sanser for koordination, balance m.m.) og hele sanseapparatet.
Som det fremgår af det ovenstående er underernæring en alvorlig tilstand, som kan give vedvarende skader hvis den ikke behandles og den undervægtige ikke finder en vej til at tage på.

 

Skjulte sygdomme?

Årsagen kan være en forbrænding der kører for højt, dette kan skyldes stress, mangel på søvn, eller hormonelle forstyrrelser – det kan også være tegn på en skjult sygdom, som f.eks. kræft, hvis der er et pludseligt og uforklarligt vægttab. Det er derfor af yderste vigtighed at gå til din læge og forklare alle symptomerne, således at du kan blive ordentligt undersøgt og få den behandling som du har brug for.

 

Psykologiske årsager – stress

Årsagerne kan også være psykiske, mange mennesker i dag lider af diverse spiseforstyrrelser, hvor de har svært ved at indtage føde. Dette er ligeså alvorligt som en direkte fysisk sygdom da det kan være meget invaliderende for dit velbefindende og for din mulighed for at leve det liv som du gerne vil leve. Så det er vigtigt at du søger hjælp og har nogen du kan tale fortroligt med hvis du har svært ved at spise pga. dine følelser eller tanker. Der er ikke noget forkert ved dig, det handler bare om at finde den rigtige vej for dig i det hele – og vi kan ikke altid klare det hele selv, vi har brug for hinanden.

 

Hvad kan der gøres?

Som du kan se af det ovenstående er undervægt bestemt ikke noget at være misundelig på.
Det kan også skyldes simple årsager, nogle mennesker er ganske enkelt bygget mere spinkelt end andre og kan simpelthen spise mere uden at tage på. Det er ikke noget at være bekymret over, der hvor du skal være opmærksom er hvor der kommer pludselige og/eller drastiske ændringer.
Prøv så vidt som muligt at spise sundt og varieret, så du får kulhydrater, proteiner og fedtstoffer nok. Nogle mennesker tror at de helt skal undgå fedt, men vi kan ikke leve uden. Der er uundværlige mineraler og næringsstoffer i fedt som bl.a. nervesystemet har brug for.
Find også den rette balance mellem kost og motion, hvis du f.eks. træner til maraton er du nødt spise mere, simpelt hen fordi du forbrænder mere, her er kulhydrater til forbrænding og proteiner til opbygning og styrkelse af muskler og led vigtigt. Hvis du styrketræner for at få store muskler er du også nødt til at spise mere for at din krop har noget at bygge på, her er især protein vigtigt.
Håber at ovenstående har været til hjælp, husk at hvis du har et problem, hvad enten det er fysisk eller psykisk, søg hjælp og find nogen du kan tale fortroligt med. Der er altid hjælp at hente, selvom vi ikke altid ser det.

Publiceret: