Hvordan taber man sig

I det følgende vil vi se på hvordan man taber sig…
I dagens samfund lider flere og flere mennesker af overvægt – og hvis vi kigger over Atlanterhavet til USA er det endnu værre, og mange af de indflydelser som er med til at danne vores samfund kommer derfra.
Vi kan se at det er en del af kulturen, hvis vi går tilbage til 1950 var meget få mennesker overvægtige, selvom folk var langt mindre bevidste om sunde levevaner og sunde spisevaner dengang.

 

Årsager/baggrund

Årsagen til at der er så meget overvægt og ligeledes så mange mennesker som ønsker at tabe sig, har tre hovedårsager:
A) Vi brugte vores krop meget mere fysisk dengang, så det at få motion var bare en naturlig del af hverdagen på en helt anden måde end i dag, hvor vi er nødt til at sætte tid af til motion, f.eks. består de fleste menneskers arbejde mere eller mindre af at betjene computere på den ene eller anden måde.
B) Vi var mindre stressede dengang. Alting foregik simpelthen langsommere tilbage i de gode gamle dage. Hvis vi er stressede er vi mere tilbøjelige til at tage en chokoladebar, eller snuppe en burger på vejen hjem i stedet for at spise noget ’rigtig mad’. Dels fordi vores blodsukker er mere ujævnt, når det bliver meget lavt skal vi ha’ sukker, og dels fordi har mere brug for trøst, eller et ’indre knus’ når vi er stressede, chokolade, kaffe og sukker kan kortvarigt tilfredsstille denne trang. Under stress situationer, især langvarigt stress, vil kroppen udskille hormoner som sørger for at kroppens depoter (herunder fedtdepoter) fyldes mere effektivt op, fordi kroppen forbereder sig på en situation hvor der kan være mangel på f.eks. fødevarer (det er sådan vores krop aflæser og reagerer på stress).Desuden er stress og travlhed smitsomt, vi giver det til hinanden. Et konstant uopfyldt ønske om at tabe bliver bare en yderligere stressfaktor. Vi ser endda mennesker som allerede er slanke, som ønsker at tabe sig og er fanatiske, dette skyldes også den store eksponering i medierne af meget tynde modeller, skuespillere og andre kendte.
C) Fødevarerne var mere rene og mere enkle dengang. Fødevarer i dag indeholder mange forskellige tilsætningsstoffer, de kan være genmodificerede, og tilberedning i f.eks. en mikrobølgeovn påvirker molekylerne i maden således at kroppen har sværere ved at optage dem. Jo længere tid vi ønsker at opbevare føden og jo mere forarbejdet den er før vi spiser den, desto mere er den fjernet fra sin naturlige essens og desto flere tilsætningsstoffer er nødvendige. Tilbage i 50’erne blev maden tilberedt fra naturlige råvarer, simpelthen fordi der ikke var andre muligheder og der var bedre tid til det. Værd at bemærke et det også at visse kunstige sødestoffer snyder kroppen til at tro at det er sukker og giver en reaktion i kroppen som giver vægtstigning i stedet for det ønskede vægttab.

Ovenstående kan give os noget at tænke over, men hvis vi tager det at tabe sig som en udfordring i stedet for et problem giver det os indsigt i hvad vi kan gøre.

 

Genvej eller livsstilsændring?

Mange slankekure og kosttilskud lover mirakler og nemme genveje til at blive slankere, sandheden er at nogle af dem kan være hjælpsomme, men hvis vi ikke tager et grundigt og ærligt kig på vores livsstil – hvordan vi grundlæggende vælger at leve vores liv – så vil det kun være lappeløsninger.

 

Forslag til at skabe varige ændringer

Motion er godt, find noget du synes er sjovt og prøv så vidt som muligt at være aktiv i din hverdag uden at du behøver at ’gå til noget’. F.eks. kan du løbe op og ned af trapperne på dit arbejde, hoppe lidt rundt mens du alligevel tænker, danse derhjemme hvis du hører noget godt musik, og ta’ cyklen eller gå i stedet for altid at ta’ bilen.
Find en metode at stresse af, som passer til dig. Foreslå evt. at I gør det til et fælles projekt på arbejdet, folk som er afslappede og glade er mere kreative og produktive end dem som er anspændte og stressede. Gør noget som du synes er sjovt, det kan være hoppe i trampolinen i haven, gå en tur i skoven, lytte til musik mens du danser (eller bare sidder stille og nyder det), meditation eller Tai-chi. Der er mange metoder, find dine egne og husk at det skal være sjovt, ikke bare endnu en pligt på den lange liste.
Spis så enkelt som muligt, du kan finde hjælp online eller i mange bøger – det behøver ikke at være så kompliceret og behøver heller ikke at tage så lang tid, det handler mere om at ændre indstillingen og tankegangen. Hvis du virkelig ønsker at skabe ændringer kan du gøre det, hvis det bare er noget du siger fordi du føler andre forventer det af dig, så sker der ingenting!
Lad endelig være med at sulte dig selv, hvis kroppen ikke får det den har brug for, vil den bare blive endnu bedre til at opbygge depoter, spis når du er sulten og gør dine måltider til noget positivt og giv din krop den omsorg og glade energi som den har brug for. Sørg for at få nok at drikke og vær opmærksom på ikke at få alt for meget kaffe, da det virkelig kan påvirke blodsukkerets ture op og ned. Hvis du spiser slik, kage og den slags så giv dig tid og nyd det, se det som noget dejligt du gør ind imellem, og ikke som en kur mod stress eller noget du spiser når du i virkeligheden har brug for et knus. Giv slip på skyld og skam, det hjælper kun til at gøre det hele svært for dig selv. Find din indre glæde og din indre tro på dig selv og lev den. Det kan lade sig gøre, du kan gøre det.

 

Hvad så?

Og det glædelige ved at der ikke findes nogle genveje til at tabe sig er, at når du virkelig har ændret din livsstil og fundet din vej gennem det hele, så har du gjort det på din måde, du har lært dig selv bedre at kende og problemer som kan og vil opstå vil ikke vippe dig af pinden, du vil ta’ dem som udfordringer til at blive klogere på dig selv og på livet.
God fornøjelse!

Publiceret: