Hvordan skriver man et CV

I det følgende vil vi se nærmere på hvad et CV egentlig er, hvad det skal indeholde og hvordan du bedst muligt kan skrive det.

 

Hvad er et CV?

CV står for curriculum vitæ og betyder egentlig livsløb, livs-pensum eller signatur. I daglig tale anvender vi betegnelsen for en kort levnedsskildring, hvor der oplyses om personlige, udannelses- og erhvervsmæssige kvalifikationer. Et CV anvendes hovedsageligt i forbindelse med jobansøgninger.

 

Hvad skal et CV indeholde?

Først og fremmest dine personlige oplysninger, ting som adresse, telefonnummer og e-mail – husk at opdatere hvis du flytter, får ny nummer, eller skifter e-mail-adresse. Skriv også din alder på, nogen kan være bange for at blive sorteret fra hvis de er over 55 år, og det kan også godt være de gør det nogen steder, men de vil alligevel kunne regne din alder ud ved at se på skolegang mv.

Uddannelsesmæssige kompetencer: Din formelle uddannelse, de kurser du har deltaget i, dine færdigheder i sprog, IT, husk at skelne mellem personlige kompetencer og hvad du formelt har taget en eksamen i, eller har et uddannelsesbevis i.

Erhvervsmæssige kompetencer: Husk at påføre alle dine jobs, gerne med kontaktoplysninger til dine tidligere arbejdsgivere. Giv en beskrivelse af dine arbejdsopgaver og de kompetencer du udviklede under arbejdet. Hvis det er et langvarigt job du har haft for nylig, så vær mere omhyggelig. Hvis det er et to ugers sommerferiejob, du havde for 6 år siden.

Billeder: Det er fint med et billede, men sørg for at du ser præsentabel ud. Brug ikke et billede fra en bytur eller fra stranden.

Personligt: I selve ansøgningen fortæller du selvfølgelig om dig selv, dine kompetencer, dine kvaliteter og dine idéer i forhold til det konkrete job og den aktuelle virksomhed. I CV’et har du muligheden for at fortælle om dig personligt generelt, husk at det skal være kort og fangende. Noget der siger noget om dig med nogle få velvalgte ord. Nogle virksomheder lægger mere vægt på CV’et end på selve ansøgningen (andre det modsatte), så gør beskrivelsen aktuel til den konkrete ansøgning, uden at det er en decideret kop af ansøgningen. Husk at kort er godt, da der i forvejen er mange informationer og ansættelsesudvalget sandsynligvis har mange ansøgninger at kigge på.

Diverse: Sørg for at der ikke er stavefejl, at CV’et er præsentabelt (ikke et fotokopieret eller indscannet dokument), at skrifttypen er letlæselig, og at du har din signatur under.
Få evt. en god ven til at læse dit CV igennem, så de kan give dig deres ærlige mening og komme med forslag til ændringer.

Publiceret: