Hvordan skriver man en indledning

Uanset om du skriver en opgave i skolen, eller er i gang med at skrive din egen roman, så er der nogle fælles elementer som en god indledning bør indeholde.

 

Interesse

Når du ser en film har du måske allerede efter 10 minutter en god idé om det er en god film eller ej, flowet i filmen, handlingen, hvorvidt personerne er realistiske osv. Det er det samme med at skrive en indledning, det er her du har chancen for at fange din læser, så de ikke zapper videre. Hvis det er din lærer som skal rette din stil kan han/hun selvfølgelig ikke zappe videre, men det er i indledningen at læserens interesse spirer, og læserens forventninger til resten af teksten dannes. Nogle forfattere og filminstruktører vil gerne provokere læseren, seeren. Hvis vi får hvad vi forventer og kvaliteten er fin, så er vi som regel tilfredse og får en god oplevelse. Men nogen gange har forfatteren mere på hjerte – et ønske om at bryde vanemæssigt tankemønstre og opfattelser af hvordan virkeligheden hænger sammen. Hvis dette er din mission, så husk at der stadig skal være en balance. Du må ha’ noget som lokker og drager, hvis du ønsker at din læser virkelig vil begive sig ind på en rejse i det ukendte – med alle de farer dette indebærer, farer i form af at møde os selv på nye måder. Her bevæger du dig fra underholdning og hen imod personlig udvikling og spirituel udfordring. Så husk balancen, husk at du er nødt til at give læseren en motivation for at bladre videre. De kender ikke dig – endnu! Og du kender ikke dem. Så giv dem en god grund til at rejse med dig.

 

Præsentation

Når du skriver en indledning, er det er altid godt at give læseren et kortfattet overblik over hvor du bevæger dig rundt i din tekst. Så denne har en idé om hvad det er du vil og hvilke veje du bevæger dig. Husk det skal være kortfattet, præsenteret på en måde som vækker appetit. Ikke som et mini-sammendrag af resten af teksten.

 

Undren

Hvad er din motivation for at belyse hvad det er du skriver om. Når du skriver indledning er det en god lejlighed til at stille dig selv dette spørgsmål, at give dig selv tid og rum til at undre dig, til at lege med begreberne, til at gå dybere og (måske) vende tilbage til overfladen.

På denne måde lader du læseren se og mærke verden, gennem dine øjne og dine sanser. Hvis du virkelig tillader dig selv at undre dig, tænke dybt og frit over tingene, vil du også vække en interesse. Alle véd at 2+2=4, men hvad hvis du ønsker at se om det måske har et andet resultat.

 

Slut af med begyndelsen

Begynd med at skrive din indledning, også for at definere for dig selv, hvad det er du vil og hvad din motivation er. For at undersøge din intention og give plads til din undren.

Brug indledningen som et arbejdsredskab undervejs, som et slags blueprint. Men lad det være i bevægelse, ligesom din undren og din motivation måske blive mere klar og præciseret, så lad dette afspejles i indledningen. Gør det til noget levende, et redskab du bruger til at finde vej, ikke som en facitliste der fortæller dig hvad sandheden er.

Når du er helt færdig med din opgave, roman eller hvad du skriver, så læs din indledning igennem, smid den væk og skriv en ny. På den måde kan du være sikker på at din indledning er skrevet som en afspejling af den øvrige tekst.

God fornøjelse med at skrive, husk at vi kan inspirere hinanden, men at vi alle har hver vores egen unikke måde at udtrykke os på. Udvikl din egen og vær glad for den du er. Alting kommer med interesse og træning.

Publiceret: