Hvordan ser hudkræft ud

Hudkræft er en meget almindelig form for kræft, vi vil se på hvilke typer der findes, hvad du kan gøre for at undersøge dig selv og hvordan du kan forebygge hudkræft.
Der er tre typer hudkræft: basalcellekræft, pladecellekræft og modermærkekræft.

 

Basalcellekræft
Vokser i huden og spreder sig sjældent. Vokser langsomt over måneder og år. Normalt er der ingen symptomer, men der kan ses sårdannelse eller blødning.
Alle patienter med denne kræftform kan helbredes, der er 50% risiko for at sygdommen vil komme igen indenfor en periode på 5 år.

 

Pladecellekræft
Kan sprede sig til lymfeknuderne (lymfesystemet er blandt andre funktioner en del af kroppens immunforsvar). Kan i sjældne tilfælde få et alvorligt forløb, men vil i langt de fleste tilfælde have et godartet forløb.

 

Modermærkekræft
Kaldes også malignt melanom – opstår i hudens pigmentceller, som er hudens øverste lag. Melaninet er det stof som giver huden farve, modermærker er en samling af disse pigmentceller. Hvis der opstår kræft i et modermærkes pigmentceller, vil disse begynde at vokse ukontrolleret.

Kan sprede sig til resten af kroppen, via blodbanen og lymfesystemet.

Denne kræftform er langt mere ondartet end de to andre, den ses hyppigst hos voksne, men kan også i sjælden grad forekomme hos børn og unge.
Omkring 2000 nye tilfælde konstateres årligt af denne sygdom, og omkring 200 mennesker dør årligt som følge af denne lidelse – så det er bestemt noget som skal tages alvorligt.

 

Hvordan ser hudkræft ud og hvordan undersøger jeg mig selv?

Når vi taler generelt om hudkræft, er det hovedsageligt modermærkekræft, da det er langt den alvorligste, men også den som er nemmest at opdage.
Tag tøjet af og undersøg hele din krop. Tjek modermærker og tørre pletter – husk også under fødderne, på neglene, og i hovedbunden. Brug et spejl, eller endnu bedre få nogen til at hjælpe dig med at undersøge de steder, som du ikke selv kan se.
Kig efter noget som ser mærkeligt ud. Ujævne former og kanter, forskellige farver, diametre over 6 mm, forandringer i form og størrelse – på hjemmesiden Canscer.dk kan du se eksempler på sunde og syge modermærker.

Vær også opmærksom på pletter som skaller og ligner eksem. Hvis du finder noget hvor du har mistanker, eller er i tvivl, så gå til din læge.

 

Forebyggelse og risikofaktorer

Nu har vi hørt om hvordan hudkræft ser ud, og hvordan vi undersøger os selv – men hvordan foprebygger vi at hudkræften opstår?

Jo lysere din hud er, desto højere risiko har du for at udvikle hudkræft. Så folk med meget blege skandinaviske hudtyper, skal passe på direkte sollys og også den ultraviolette sol (som også kommer gennem selv hvis der er skyer).

Så vær forsigtig med solen, og sørg for at være godt beskyttet hvis du er ude i solen. Undgå solarier, da de udsætter kroppen for meget stråling. Du behøver ikke at være brun for at være smuk.

Der er også en arvelig faktor i hudkræft, og desuden har folk med mange modermærker også en højere risiko for at udvikle lidelsen, og bør derfor i endnu højere grad være forsigtige med solen – og glem ikke UV-strålerne, som også kommer igennem på en skyet dag – og husk desuden at strålingen er mange gange højere ude ved havet, fordi der sker en stor spejling på grund af havoverfladen. Det er også derfor at vi hurtigere kan blive brune ved havet, men vores hud bliver også belastet. Hver eneste gang vores hud bliver forbrændt, er en øget risiko for at udvikle hudkræft.

Publiceret: