Hvordan regner man rumfang

Det sker ikke så ofte at man har brug for at beregne rumfanget, men fra tid til anden kan det være nyttigt, at vide hvordan man finder ud af hvad rumfanget af et givent område er.

Især hvis man skal flytte store mængder, kan rumfanget være en god hjælp til at forstå hvordan man bedst optimerer pladsen. En større Engelsk supermarkedkæde endte for eksempel med, at spare mange penge ved, at regne rumfanget af containere ud. Da de vidste hvad rumfanget var, kunne de regne ud, at hvis de minimerede hvor meget plads en enkelt rulle tog, så kunne de fylde flere toiletruller i en enkelt container.
På denne måde sparede de ikke kun penge, men de fik også reduceret miljø belastningen ved, at kunne fragte mere toiletpapir ad gangen.

Hvis det drejer sig om et rektangel er det ganske simpelt at udregne rumfang. Det eneste du skal vide er hvad højden, bredden og længden er på det område, hvor du ønsker at kende rumfanget. Herefter er det bare at gange de tre. Formlen for rumfang for et rektangel er altså h*b*l.

Hvis du for eksempel har en rektangel som er 10cm bred, 5cm høj og 7cm lang så er rumfanget = 10*5*7 = 350cm3.
Cm3 indikerer at du udregner kubik centimeter, i modsætning til areal hvor du kun udregner en flade, og udregner i kvadrat centimer, Cm2.

Men det er selvfølgelig ikke altid, at du er så heldig, at du arbejder med en rektangel. Og hvis du for eksempel skal udregne rumfanget af en cylinder eller en trapezformet beholder, kan du ikke bruge ovenstående formel.
Heldigvis findes der en masse webressourcer som kan hjælpe dig videre. Webmatematik.dk er godt sted at starte.

Hvis du ikke finder hvad du søger her, er youtube også en god ressource.

Publiceret: