Hvordan laver man tarteletter



Rigtig mange danskere er glade for tarteletter. Især den klassiske tartelet fyldt med høns i arsparges.
De fleste vælger at købe deres tarteletter færdige, og så selv lave fyldet. Men du kan sagtens bage dine egne tarteletter.
Du skal bare sørge for, at du har tarteletforme. Disse kan købes i de fleste isenkram forretninger.
Kan du ikke få fat på tarteletforme kan du eventuelt bruge muffinsforme og så fylde tarteletten med små bagekugler eller tørrede ærter, imens du bager tarteletten, så den ikke kollapser.

Selve tarteletten laves af butterdej.
Butterdej kan enten købes færdiglavet, eller du kan lave den selv. Der findes rigtig mange opskrifter på butterdej, og mange har deres helt egen favorit. Selve arbejdet med, at lave en butterdej er dog lidt omsonst, da dejen skal foldes og, i nogle tilfælde, køles ad flere omgange.
Denne video fra kvalimad.dk dig hvordan du kan folde en god butterdej.

Når først du har lavet din butterdej, eller købt den, kan du gå i gang med at bage dine egne tarteletter.
Du kan selv vælge, om du vil bage tarteletterne indvendigt i formen eller på ydersiden. Har du ikke tørrede ærter eller bagekugler til at holde på dejen, er det dog bedst at bage tarteletten på ydersiden.
Først skal du dog rulle butterdejen ud, og derefter stikke eller skære den ud i runde forme, som er store nok til at dække tarteletformen. Brug eventuelt en stor kop.
Vælger du at bage tarteletten på ydersiden af formen, skal du nu beklæde formen med dej og derefter prikke lidt huller i bunden med en gaffel.
Bager du tarteletten på indersiden af formen, beklæder du formen med dej, ligesom hvis du laver en tærte, prikker dejen med en gaffel og fylder tarteletten med tørrede ærter eller bagekugler.

Tarteletterne skal bages i ca. 20 minutter ved 200 grader. Når dine tarteletter er gyldenbrune, kan du tage dem ud af formen og lade dem køle lidt ned, inden du serverer dem med netop det fyld du bedst kan lide.

Internettet bugner med opskrifter på tarteletfyld og du kan sagtens servere flere forskellige slags fyld til dine tarteletter. Men den mest populaere opskrift når det gælder tarteletter er dog høns i asparges. Du kan finde en opskrift på denne danske klassiker her*.

Publiceret: