Hvordan laver man sæbe

Det er slet ikke så svært at lave sin egen sæbe, som man måske skulle tro. Til gengæld kræver det, at man er meget påpasselig under selve processen, da man arbejder med nogle materialer, som i deres rene form, kan være svært skadelige, at få på huden eller i øjnene.

Men når du først har styr på selve processen, kan du gå i gang med at fremstille forskellige typer sæbe med æteriske olier, krydderurter eller eksfolierende elementer, som for eksempel kaffegrums.
Du skal også holde dig for øje, at du ikke kan bruge din hjemmelavede sæbe med det samme, da det tager tid før end pH-værdien i din sæbe er hudvenlig. Så hvis du planlægger at give samtlige familiemedlemmer et stykke hjemmelavet sæbe i julegave, skal du gå i gang allerede i november.

Inden du går i gang er det vigtigt, at du har det rette udstyr. Ikke kun til at måle og veje dine ingredienser, men også til at beskytte hud og øjne. Så vær sikker på, at du har gummihandsker, beskyttelsesbriller og et forklæde. Derudover skal du bruge en vægt, to skåle, som ikke må være af metal, en håndmikser og et piskeris.

Til selve sæben skal du bruge:

  • 300 g vegetabilsk olie
  • 300 g vand
  • 500 g kokosolie
  • 125 g kaustisk soda

Bland vand og kaustisk soda i en af skålene. Hæld først vandet i skålen og tilsæt derefter den kaustiske soda. Vær meget forsigtig. Pisk ingredienserne sammen. Pas på, at du ikke får blandingen på huden eller i øjnene, så brug dine beskyttelsesbriller og gummihandsker.

Herefter skal du blande olierne i den anden skål. Smelt først kokosolien og hæld den derefter i skålen og tilsæt den vegetabilske olie.
De to blandinger skal nu blandes sammen, men for det bedste resultat skal de gerne have den samme temperatur. Mål eventuelt med et termometer.
Når du har samlet de to blandinger i en skål skal de piskes godt sammen. Brug en håndmixer til dette, men pas på at det ikke sprøjter. Kvindetrends.dk anbefaler, at du sætter din håndmixer ned i blandingen inden du tænder for den, og derefter kører mixeren på høj hastighed indtil du har en tyk og ensartet masse.

Hvis du vil tilsætte olier eller andet til din sæbe skal det gøres nu, inden du hælder din sæbe på forme. Sæbeforme kan du finde i de fleste hobbyforretninger.
Når sæben har været i forme i 12-24 timer kan du tage dem ud, men husk at bruge handsker. Din sæbe er stadig for basisk, til at komme i kontakt med din hud. Stil sæben til side et sted hvor små hænder ikke kan røre ved den, og lad den tørre i tre uger. Nu er din sæbe klar til brug.

 

Publiceret: