Hvordan laver man øl

Der er i den senere år dukket mange små bryggerier op (mikrobryggerier), danske så vel som udenlandske, som tilbyder mange forskellige slags øl.

Hvis du har funderet på at brygge dit eget øl, så læs her. Vi vil beskrive nogle af de processer, som er nødvendige for at lave øl (ølbrygning), så du kan få en bedre forståelse for hvad der foregår.

Du kan faktisk begynde med meget enkelt udstyr, og bygge videre derfra. Prøv dig frem og få dine egne erfaringer. Lav din egen øl lige efter din smag!

 

Vand

Vand er den første ingrediens du har brug for. For at få en god øl er det vigtigt at bruge godt vand. Du kan enten bruge vand direkte fra vandhanen (hvis det er godt), eller du kan købe kildevand, hvilket selvfølgelig fordyrer produktet, men måske også giver en bedre øl. Prøv dig frem.

 

Malt

Malt er de sukkerarter som tilsættes for at gæren har noget af leve af. Malten udgøres af cirka 75 % basismalt og resten specialmalt: du kan se en oversigt over malt, med beskrivelser, her (engelsk):

 

Humle og krydderier

Tilsættes for at give smag og karakter til den øl du laver. Du kan finde en stor og grundig oversigt her (engelsk)

 

Gær og gæringsproces

Gæring er den proces hvor de forskellige sukkerarter fra malten omdannes til alkohol, hvor der også dannes CO2 (kulsyre). Denne proces foregår via gærceller, som tilsættes. Det er nødvendigt at røre rundt i blandingen dagligt, da cellerne har en tendens til at bunfælde. På denne måde sikrer du, at du får mest muligt ud af gæren når du laver øl. Når du er ved at være færdig med blandingen, er det en god ting at gæren bundfælder, sådan at du undgår at den kommer på flaske.

 

Overgæring

Overgæring er en betegnelse, som bruges når den gærtype som anvendes, giver et tykt skummende lag øverst i ølblandingen.
Overgæring anvendes hyppigst til Ale, og fungerer bedst ved temperaturer mellem 18 og 20 grader celsius.

 

Undergæring

Arbejder bedst ved køligere temperaturer (10-12 grader celsius), og giver en øl af pilsnertypen.
Der er mange forskellige gærtyper, og du kan læse om dem her

 

Lagring

Efter gæringen, lagres øllet inden det er klar til servering. Du kan anvende enten fade eller flasker. Lagringen modner og forbedrer smagen. Denne lagring tager et par måneder, eller længere hvis det er en stærk øl. En pilsnerøl får en mere ren og klar smag, hvis den lagres køligt.

 

Øl-kit

Man kan lave øl via et såkaldt øl-kit, det er et færdigt sæt med, alt hvad du har brug for. Fordelen ved dette er at det er nemt, ulempen er at det er færdigpakket. Som regel er det eneste du skal gøre at koge blandingen sammen og vente – du får derfor ikke nogen egentlig forståelse for selve processen, og du har heller ikke så stor mulighed for at danne dig dine egne erfaringer og sætte dit eget fingertryk på øllen.

 

Hvor finder jeg ud af mere

På denne side kan du købe de råvarer, og det tilbehør som du har brug for
Og her kan du få gode råd og flere oplysninger

God fornøjelse!

Publiceret: