Hvordan laver man lakrids

Danmark er måske et af de lande i verden hvor vi spiser aller mest lakrids. Det er hvert fald det land som spiser mest af den stærke og kradse salmiak lakrids. Men hvor vores lakridsindtag tidligere mest var fodbundet med knitrende plastikposer og overfyldte bland-selv-slik poser, er det for tiden luksuslakridsen, som får rigtig meget opmærksomhed.
Flere danske firmaer ekseprimenterer med nye lakridskombinationer, og mange danske hjem har nu en bøtte lakridspulver stående ved siden af paprikaen og karryen på krydderihylden.

Lakrids laves med lakridsrod og lakridsrod er i århundreder blevet brugt til fremstilling af likører og slik. I Kina har lakridsroden længe været populær, som et almentnyttigt medicinsk middel.
Men der er langt fra rod til den salte lakrids vi danskere typisk spiser og hvor nogle foretrækker den rene lakridsrod, er lakridsen for langt de fleste danskere en lille sort, næsten gummiagtig og ofte salt nydelse, som skal findes i slikskålen ved siden af vingummi og chokolade.

Hvis du har lyst kan du sagtens give dig i kast med din egen lille lakridsproduktion. Mange hobbyforretninger og sågar helskostforretninger har forskellige slags ‘gør-det-selv’ lakrids. Det kan være en rigtig god ide at starte med en af disse, hvis du vil lave lakrids. Så ved du, at målene er de rette og der følger som oftest også en udførlig beskrivelse af selve processen, med at lave lakridsen, med i pakken.
Når først du har afprøvet teknikken et par gange, kan du evt. give dig i kast med at opfinde og fremtrylle dine egne små smagseventyr. Du kan finde en grundopskrift på lakridsmasse her

Inden du giver dig i kast med, selv at lave lakrids, skal du dog være opmærksom på, at lakridsfremstilling kræver stor opmærksomhed, vandbade og præcission. Så tag dig god tid og læs opskriften grundigt inden du går i gang.

Publiceret: