Hvordan laver man karameller

Der er forholdsvis nemt at lave sine egne karameller, og når først du har styr på din grundopskrift, kan du give dig i kast med at eksperimenetere med forskellige smagsammensætninger.

Internettet bugner med opskrifter på karameller, både på almindelige flødekarameller, men også mere avancerede slags. Denne opskrift er dog på en helt klassisk flødekaramel.
Det du skal bruge er:

  • 100g smør
  • 2 dl piskefløde (38%)
  • 250 g sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 1 tsk vaniljesukker

 

Inden du går i gang skal du sikre dig at du har et kogetermometer, da din karamel skal varmes op til 142c grader undervejs.

Først skal du smelte smørret i en gryde og derefter tilsætter du de andre ingredienser. Lad massen koge i 30-45 minutter. Når karamelmassen er klar hælder du den i en smurt form. Brug en smagsneutral olie til at smøre formen med, da du helst ikke vil have at dine karameller tager smag fra olien. Når dine karameller er kølet ned kan du skære dem ud i mere spisevenlige størrelser.
Pak evt. hver karamel ind i et stykke bagepapir og giv dem væk som en værtindegave.

Hvis du ikke kan tåle laktose eller er veganer, så behøver du ikke opgive, at hverken spise eller lave dine egne karameller. Du kan nemlig sagtens lave karameller uden fløde.

Denne opskrift er paa hindbær karameller, et lidt friskere alternativ til flødekaramellen.
Du skal bruge:

  • 300g frosne hindbær eller 1.5 dl hindbær saft
  • 1 spiseske citronsaft
  • 2.5 dl soyafløde
  • 2.5 dl sukker

 

Optø hindbærrene og pres saften ned i en gryde. Alternativt kan du bruge ren hindbærsaft. Tilsæt resten af ingredienserne og lad blandingen koge i omkring 40 minutter. Når massen når 124 grader, og har fået en god karamelagtig konsistens, hældes massen i en form. Brug eventuelt samme fremgangsmåde, som ved flødekaramellerne.
Når dine hindbær karameller er tilpas kølet ned, kan du ligesom med dine flødekarameller skære eller klippe dem ud i små stykker, som du kan pakke ind i cellofan eller bagepapir.

Publiceret: