Hvordan laver man fuglefoder

I vintermånederne ynder mange at haenge fuglefedtfoder ud til havens fugle. De fleste køber kuglerne i de velkendte grønne net, men det er faktisk både nemt og sjovt at lave sit eget fuglefoder.

Det eneste du skal bruge for at lave fuglefoder, er fedt, frø, en gryde, en grydeske og en form for ophæng til dit foder.

Denne opskrift fra skoven-i-skolen.dk tager ca. en time, fra du går i gang til du kan hænge små madpakker op til havens fugle.

Du skal bruge:

  • 500 g fedt
  • 1 kg foderblanding

Smelt fedtet i en stor gryde og tilsæt frø-blandingen. Når blandingen er tilpas kølet ned, kan du fylde den i den ønskede beholder.

Der finde mange forskellige muligheder, når det gælder en beholder til dit foder. Du kan for eksempel vælge at bruge en kokosnød, en urtepotte eller en hul gren. Men for de fleste er det nok nemmest at bruge en overskåren mælkekarton.

Du skal bruge en mælkekarton, en snor og en lille gren som kan vaere i mælkekartonen.
Skær først mælkekartonen midt over. Bind snoren fast til den lille gren, og læg grenen ned i den del af mælkekartonen, hvor bunden er. Fyld derefter mælkekartonen med frøblandingen.
Sæt mælkekartonen på køl. Når foderfedt blandingen er helt fast, kan du forsigtigt fjerne den fra mælkekartonen og hænge blandingen op udenfor.

Hvis ikke du har nok mælkekartoner til alt dit fuglefoder, kan du eventuelt se om du har nogle små urtepotter. Udover urtepotterne skal du bruge noget pap, eller lignende til at dække hullet i bunden af urtepotten. Du skal ogsaa bruge en snor og en lille pind eller et søm. Skær et stykke pap ud, som passer ned i urtepotten, men også er stort nok til at dække hullet i bunden af urtepotten. Lav et lille hul i pappet. Bind din snor fast rundt om den lille pind eller søm, og træk snoren igennem pappet. Træk nu snoren igennem hullet i urtepotten, inde fra. Nu skulle du gerne kunne hænge din urtepotte op, med toppen ned ad. Når du har sikret dig, at du kan hænge urtepotten op på hovedet, kan du fylde den med dit fuglefoder. Når foderet er størknet, kan du hænge urtepotten op.
Det er en god ide at bruge en stærk snor, da urtepotten godt kan blive ret tung, når foderet kommer i.

Publiceret: