Hvordan finder man arealet

Det kan være ganske nyttigt at kunne udregne arealet af et område, især i forbindelse med gør det selv projekter. Skal du for eksempel male stuen, er det en fordel at vide lige præcis hvor mange liter maling du skal bruge. Det kan du finde ud af, når du kender arealet af det som skal males.

Helt grundlæggende, så finder du arealet af en flade ved at gange højden med bredden. Så hvis du skal finde arealet af din væg, skal du først finde ud af hvor høj din væg er, og dernæst hvor bred. Hvis din væg er 3 meter høj og 6 meter bred er arealet: 3×6=18m2.

Men ikke alle vægge eller gulve er helt rektangulære, og derfor kan det være godt, at kunne finde arealet af en trekant.

Hvis din trekant er retvinklet, det vil sige, at en af vinklerne er 90°, finder du arealet af denne ved hjælp af denne formel:
1/2*h*g. H er højden på din trekant, g er grundlinien.

Men ikke alle trekanter er retvinklede. Nogle er stumpvinklede, det vil sige at den ene vinkel er større end 90°, imens en spidsvinklet trekant har en vinkel som er mindre end 90°. Fælles for alle trekanter er dog, at alle vinklerne sammenlagt giver 180°.

Så hvis du skal udregne arealet af din trekant, og denne ikke er retvinklet, kan du enten opdele din trekant til flere små retvinklede trekanter, eller du kan bruge en matematisk formel.
Webmatematik.dk er et rigtig godt sted at finde hjælp til dette.

Finde arealet af en cirkel:
Skal du udregne arealet af en cirkel, er der til gengæld kun en formel du skal kende. For at kunne udregne arealet af en cirkel skal du kun kende et enkelt mål, og det er afstanden fra cirklens midte til cirklens yderkant, også kaldet radius.
Når du skal udregne arealet skal du blot indsætte dette mål i formlen: π*r2
Hvis din cirkel har en radius på 3,5 cm, er cirklens areal altså: π*3,52 = 38,465 cm2.

Publiceret: