Hvordan døde Hitler

Adolf Hitler tog sit eget liv, ved dels at tage giftampuller sammen med sin nyligt viede hustru Eva Braun, og dels ved derefter at skyde sig selv i tindingen. Dette skete kl. 15.30 den 30. april, dybt i en bunker under det brændende Berlin, i et Tyskland i opløsning.

Selvom konspirationsteorier leger med idéen om at Hitler undslap, så er langt de fleste historikere enige om at det var sådan Hitler døde.

Men hvordan levede han? Hvem var denne mand, hvordan kom han til magten.

Der er skrevet mange udmærkede biografier om Hitler, så hvis du interesserer dig for emnet, kan disse varmt anbefales.

 

De tidlige år

Adolf Hitler blev født den 20. april 1889, i Braunau am Inn i Østrig, forældrene var Alois og Klara. Adolf var den fjerde i en søskendeflok på seks børn.

Som ung var Adolf Hitler meget optaget af kunst og ernærede sig ved at sælge postkort og skitser, som han selv fremstillede. Han arvede dog også en del penge, da han kom ud af en velhavende familie.

Under 1. verdenskrig var Hitler korporal i den tyske hær. Han modtog jernkorset 2 gange, for mod ved fronten. Han var dog ikke så vellidt af de andre soldater, da de fandt ham for ukritisk overfor overordnede.

 

Hitlers vej til magten

I 1919 meldte Hitler sig ind som medlem i det lille Deutsche Arbeiterpartei (DAP), her blev Hitlers taleevner hurtigt opdaget. I 1920 fik Hitler gennemtrumfet en navneændring af partiet til ”Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei” (NSDAP) og han vandt hurtigt mere indflydelse.

Efter et forsøg på en væbnet overtagelse i 1923 (Ølkælderkuppet), blev Hitler i 1924 idømt en fængselsstraf på 5 år. Dette var allerede en mild straf, men da der var mange Hitler-sympatisører i retssystemet blev det således. I praksis kom Hitler endda kun til at afsone 5 måneder af straffen. Tiden i fængslet brugte Hitler til at skrive bogen ”Mein Kampf”, sammen med sin sekretær Rudolf Hess.

Efter det mislykkede kupforsøg vidste Hitler nu, at vejen til magten gik gennem folket og demokrati fremfor voldelig revolution. Efter det store børskrak i New York i 1929, hvor hele verdensøkonomien var i dyb krise, fik Hitlers parti en markant fremgang.

I 1933 blev Hitler udnævnt til Rigskansler af den tyske præsident Paul von Hindenburg.

I perioden fra 1933 til 1939 (frem til starten af 2. verdenskrig) ændrede Tyskland sig fra at være et demokrati til et diktatur. Det var en periode med kraftig oprustning. Mange magtfulde grupper (storindustrien, banker, militær mv.) støttede Hitler og oprustningen mod kommunismen i øst.

 

2. verdenskrig

I 1939 startede krigen efter lang tids rumlen, efter at Tyskland invaderede Polen og nedkæmpede al modstand i løbet af 18 dage.

Efter at have haft succes i de første år, med besættelsen af en lang række lande, begyndte krigslykken at vende i 1943. Tyskerne var trængt dybt ind i Rusland/Sovjetunionen, men led et afgørende nederlag dette år i Stalingrad (som nu har fået sit oprindelige navn Volgograd tilbage). Her mistede tyskerne mange soldater og russerne begyndte at presse på fra øst.

Samme år vandt de allierede tropper fra vest luftkrigen, med ødelæggende bombninger af tyske byer til følge.

I de senere år var Hitlers helbred blevet forværret, demens og Parkinsons sygdom satte sine spor. I krigens allersidste fase havde Hitler forskanset sig med sine rådgivere i den såkaldte førerbunker i Berlin. Russerne pressede på, Hitler ville ikke overgive sig. Da han endeligt erkendte at der ingen hjælp var på vej, tog han sit eget liv.

Et Tyskland i ruiner med en tabt krig stod overfor en genopbygning, både af tillid og relationer til andre lande, men også af leveforhold og infrastruktur.

Publiceret: