Hvordan dividerer man

At kunne dividere er et vigtigt værktøj i hverdagen. Hvis man skal dele regningen på en restaurant eller når man skal bruge en opskrift, som er beregnet til et større antal personer, end de middagsgæster man har inviteret, er det godt at kunne dividere.

Den nemmeste form for division er halvering. Når du halverer finder du ud af, hvilken størrelse som adderet med sin egen størrelse, giver udgangspunktet.

For eksempel: 10 divideret med 2 er lig med 5. Det er fordi, at 5 plus 5 er lig med 10.
Et andet eksempel: Halvdelen af 26 er 13. Det er fordi, at 13 plus 13 er lig med 26.

Men hvordan finder man ud af hvad halvdelen af 26 er?
Når du skal finde halvdelen af 26 skal du dividere med 2. En måde er at tælle hvor mange gange du skal plusse 2 for at nå til 26. Men en lettere måde, især hvis du skal dividere med høje tal, er at opstille et regnestykke således: 26/2 = ?

Det næste skridt er at finde ud af hvor mange gange dividenten, i dette tilfælde 2, går op i hvert enkelt af de tal, som står ovenfor divisions linien. Man starter altid i læseretningen, så fra venstre mod højre.
Så først skal du finde ud af hvor mange gange 2 går op i 2? Det gør det én gang. Så du skriver et 1-tal efter lighedstegnet. Så skal du finde ud af hvor mange gange 2 går op i 6? Det gør det 3 gange. Så skriver du 3 efter 1 tallet, og voila: 26/2 = 13.
Som du måske har bemærket kan det ikke undgås, at skulle tælle lidt på fingrene når man dividerer, så derfor er det en god ide at kunne sine tabeller inden man går i gang med at dividere.

Når du har mestret, at dividere med hele tal, kan du gå i gang med at dividere brøker.
Du kan enten dividere to brøker med hinanden eller dividere et helt tal med en brøk, eller en brøk med et helt tal.

Vi starter med at dividere et helt tal med en brøk.
Man dividerer et helt tal med en brøk, for at finde ud af hvor mange gange den pågældende brøk, går op i tallet.

Hvis du vil dividere 5 med brøken ¾, så ser regnestykket således ud: 5: 3/4.
Når du skal dividere et tal med en brøk, skal man starte med at vende sin brøk på hovedet.
Det vil sige at din regnestykke nu ser sådan ud: 5: 4/3 og så skal du gange det hele tal, med tælleren, som er det tal som står over divisions stregen. Så nu ser dit regnestykke således ud: 5×4/3 hvilket giver 20/3

Nu skal du dividere som vist øverst oppe.

Du skal altså finde ud af hvor mange gange 3 går op i 20, altså hvor mange gange du skal plusse 3 for at nå 20. Når du plusser vil du opdage at du ikke kan ramme tyve helt præcist. Hvis du plusser 3 seks gange når du til 18, men hvis du plusser 3 syv gange når du til 21. Det betyder at dit slutresultat bliver 6 2/3. Det gør det, fordi du skal bruge 3 seks gange for at nå til 18, men kun to tredjedele af det sidste 3 tal for at nå 20. Altså 6 2/3.
For at opsummere ser regnestykket sådan ud: 5: 3/4 = 5×4/3 = 20/3 = 6 2/3

Skal du dividere en brøk med et helt tal, skal du gøre det således:
Hvis du vil dividere ¾ med 5, skal du først skal du vende din brøk på hovedet, og derefter gange det hele tal, med tallet under divisionsstregen, og dit regnestykke kommer til at se sådan ud: 3/4×5 = 3/20

Man kan også dividere en brøk med en brøk.
For eksempel kan du dividere 3/5 med 2/3. Igen skal du vende en af dine brøker om. Og den brøk du skal vende om, er den du ønsker at dividere med, i dette tilfælde er det altså 2/3.
Så nu står der : 3/5 : 3/2
næste skridt er, at gange tallene på hver sin side af divisionsstregen. Og dit regenstykke ser nu således ud: 3×3/5×2 = 9/10

Publiceret: