Hvordan bliver man organdonor

En organdonor er en som donerer et eller flere af sine organer til et andet menneske, som har brug for, for eksempel, en ny nyre.

Du kan donere en nyre i mens du stadig er i live. Du kan ikke registrere dig specifikt til, at ville donere en nyre, men hvis en af dine venner eller nogen i din nærmeste familie får brug for en nyre, kan du tilbyde, at donere en af dine. En række tests vil blive foretaget, og hvis det viser sig at du er godt donor-match, så kan du få lov at donere din nyre.

I alle andre tilfælde skal du være erklæret hjernedød inden donationen kan ske.
Hvis du ved, at du gerne vil donere et eller flere af dine organer i tilfælde af, at du skulle komme ud for en ulykke, og du bliver erklæret hjernedød, så er det en rigtig god ide, at registrere dette i donorregistret. På denne måde behøver din familie ikke tage stilling til om hvorvidt de ønsker at dine organer skal doneres eller ej. Du har taget stilling for dem.
Du kan også registrere, at du ikke ønsker at dine organer skal doneres. I alle tilfælde er det en god ide, at registrere sig i donorregisteret, så man ikke overlader denne beslutning til de efterladte.

Uanset om du vælger at blive organdonor eller ej, så kan det være en god ide, at tale med sine familiemedlemmer om sin beslutning, så er de forberedt, skulle ulykken ske. Og skulle du ikke have fået registreret dig, ved dine familiemedlemmer også hvilken beslutning de skal tage i forhold til organdonation.

Du kan registrere dit valg i henhold til organdonation med dit NemID på sundhed.dk. Du kan også vælge at udfylde et donorkort, som du så har på dig, for eksempel i din pung.

Publiceret: